Clicky

FAQ - cvakunst.nl

FAQ

Hoe word je kunstenaar?

Er zijn veel mensen op zoek naar een antwoord op deze vraag. Een eenduidig antwoord kunnen wij echter niet geven. Dit komt omdat mensen op verschillende manieren kunstenaar worden. De een heeft er gewoon aanleg voor en ontdekt dit gedurende zijn leven. Niet iedereen wordt echter geboren met kunstenaarsbloed. Toch wil dit niet zeggen dat je dan ook geen kunstenaar kunt worden. Door veelvuldig te oefenen, kun jij namelijk alsnog kunstenaar worden. Belangrijk is in dat geval wel dat je over een flinke dosis creativiteit beschikt. Een kunstenaar zonder creatief denkvermogen heeft namelijk maar weinig kans van slagen.

Wat wordt tegenwoordig allemaal als kunst gezien?

Er wordt vaak gedacht dat schilderen, beeldhouwen en architectuur enkel tot de kunst gerekend worden. Dit is inderdaad kunst, maar vandaag de dag is er veel meer dat tot de kunst gerekend wordt. Zo vind je tegenwoordig ook allerlei moderne kunst. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan film en video. Daarnaast wordt ook veel hedendaagse (en oudere) muziek tot de kunst gerekend. We mogen natuurlijk dans en theater niet vergeten te noemen. Dit zijn namelijk ook twee vormen van kunst die geliefd zijn bij veel mensen.

Hoe breng je als kunstenaar je werk aan de man?

Als kunstenaar wil jij natuurlijk geld verdienen met het maken van kunst. Dit is tenslotte de droom van iedere (amateur)kunstenaar. Wanneer jij goed bent, verkoop jij jouw werk vanzelf. Vaak hoef je hier niet eens heel veel moeite voor te doen. Voor een beginnende kunstenaar is het vaak lastig om werk te verkopen. Dit komt ten eerste doordat veel kunstenaars niet weten hoe zij dit aan moeten pakken. Vaak wordt internet als belangrijkste verkoopmethode gehanteerd. Een goede eerste stap, maar je zult toch echt wat meer moeten doen om bekendheid te verwerven. Pas wanneer jij redelijk bekend bent, gaan er steeds meer mensen werken van jou kopen.

Waarom is het als amateurkunstenaar lastig om voet aan de grond te krijgen?

Veel mensen denken dat het als kunstenaar goed vertoeven is. Wanneer jij veel verkoopt, kan dit inderdaad zo zijn. Als amateurkunstenaar is dit echter een stuk lastiger. Je moet namelijk eerst zien dat je voet aan de grond krijgt in de kunstenaarswereld. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer jij er helemaal alleen voor staat. Wanneer je ook niet of nauwelijks ingangen hebt in de kunstwereld, wordt het natuurlijk helemaal lastig. Om het een stuk makkelijker te maken, doe jij er goed aan je aan te sluiten bij een kunstinitiatief voor amateurs.

Wat is het voordeel van een kunstinitiatief voor amateurs?

Het grote voordeel van een initiatief voor amateurkunstenaars is dat je een stuk steviger in je schoenen staat. Dit komt natuurlijk omdat er meerdere kunstenaars zijn aangesloten bij het initiatief. Jij kunt op deze manier dus een stuk sneller bekend worden. Zo kun jij samen met het initiatief bijvoorbeeld een expositie opzetten. Dit wordt een stuk grootser aangepakt dan wanneer jij een dergelijk evenement alleen zou organiseren. Hierdoor komen er ook meer bezoekers op af. Op deze manier maakt een groter publiek kennis met jou als kunstenaar.

Waar vind je lokale kunstinitiatieven?

Als amateurkunstenaar doe je er goed aan je aan te sluiten bij een kunstinitiatief. Veel kunstenaars weten alleen niet waar zij een dergelijk initiatief vinden. Dit is vaak een stuk dichterbij dan je denkt. Bij jou in de omgeving zijn er vast en zeker de nodige kunstinitiatieven. Iedere plaats in Nederland herbergt namelijk wel een aantal kunstenaars. En wanneer er geen kunstinitiatief aanwezig is, kun jij er natuurlijk ook gewoon zelf eentje starten. Benader vervolgens een aantal lokale kunstenaars en jouw initiatief is binnen de kortste keren bekend in de wijde omgeving!